Igra Transformacije

Igra transformacije je psihoterapijsko sredstvo za otkrivanje sebe. Osmišljena je u formi društvene igre koja se igra na tabli sa četiri životne staze. Kreirale su je prije gotovo trideset godina Džoj Drejk i Keti Tajler u sklopu duhovne zajednice Findhorn u Škotskoj. One su jednostavno željele da osmisle što jednostavniji i ugodniji put otkrivanja važnih informacija o sebi i drugima. Vremenom se pokazalo da je Igra transformacije prerasla sva njihova očekivanja. Svi koji su je igrali svjedočili su o čudesnoj preciznosti kojom je ta, samo naizgled obična, igra odražavala njihove živote, otkrivala im urođene snage i potisnute probleme, i davala jednu potpuno svježu perspektivu trenutnim iskušenjima. Nakon igranja Igre transformacije niko nije mogao ostati isti kao na početku. Jednostavnim bacanjem kocke i slijeđenjem propratnih uputstava, kao i komunikacijom s ostalim igračima i igračicama, događao se važan unutrašnji pomak i otvarale nove mogućnosti.

Ubrzo nakon njenog nastanka otkriveno je njeno pozitivno djelovanje na igrače, tako da su je brojni psihoterapeuti počeli uvrštavati kao sredstvo za individualni i grupni rad. Sada je u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj dostupna i vama, uz facilitaciju akreditovane facilitatorke.

O IGRI

Zavisno od igrača, Igra može potrajati od tri-četiri sata, pa sve do nekoliko dana. Za igranje Igre transformacije potrebno je imati barem 16 godina. Gornje granice nema. Igru može igrati minimalno dvoje i maksimalno četvoro ljudi. Ukoliko se osjećate komfornije u poznatom okruženju, možete pozvati bliske ljude da sa njima igrate. Svakako, postoji opcija da igrate i sa ljudima koje ne poznajete, što daje objektivnosti više mjesta a iz Igre se dobije više kada igramo sa ljudima koji nisu pristrasni, kao što bi to bila naša sestra, brat ili drugarica. Ukoliko se igrači ne poznaju, veče pred Igru oni se sastaju da se upoznaju i razmijene teme na kojima žele da rade.

Šta je fokus Igre?

Svaki igrač u Igru ulazi sa određenom temom, tj. fokusom, koji se u Igri zove Namjera. Vrlo je važno da taj cilj, odnosno Namjera, bude precizno određen jer će on biti središte kasnijeg toka igre. Kako bi sebi pomogli da što bolje formulišemo Namjeru, možemo početi sa pitanjima ili izjavama. Na primjer: Kako da poboljšam svoju finansijsku situaciju? Želim pronaći način da riješim svoj negativan odnos s kolegama na poslu. Kako da pronađem odgovarajući duhovni put? Želim da uspostavim bolje odnose sa svojim bratom. Kako da se ponovo zbližim sa svojim partnerom?

Najbolji savjet za odabir Namjere jeste obično neka tema sa kojom se trenutno suočavamo u našem životu a koju želimo da razriješimo, ili želimo da dobijemo uvide koji mogu pokazati novi put. Igra neće predvidjeti vašu budućnost, zato ne tražite da-ne odgovor. Igra Transformacije može da unese jasnoću, razumijevanje i svjesnost u izbore  koji vas očekuju. Evo nekih primjera za Namjere:

  • Namjeravam da dobijem uvid o tome kako da se oslobodim stresa na poslu.
  • Namjeravam da prepoznam korake koje mogu napraviti u vezi kako bih osjetio/la veće zadovoljstvo i sreću.
  • Namjeravam da se oslobodim blokada koje sprečavaju moju kreativnost.
  • Namjeravam da utvrdim kako da uvećam svoj finansijski prosperitet.

S obzirom da je Igra interaktivan proces, da poziva na otvorenost, razmjenu i povjerenje, od igrača se očekuje da budu spremni da cijelom ovom procesu i daju nešto, pored toga što će iz Igre dobiti. Koji su to vaši kvaliteti koje želite da date Igri i igračima? To mogu biti kvaliteti koje lako dijelite sa drugima ili kvaliteti  koje ne ispoljavate lako i često. Evo primjera za Namjere koje se odnose na ono što želite da date:

  • Namjeravam da dam svoju punu pažnju i podršku.
  • Namjeravam da spontano pokažem svoja osjećanja i uvide.
  • Namjeravam da dam svoju iskrenost i bezuslovnu ljubav.

Obje Namjere su veoma važne. Pažljivo ih birajte, jer one predstavljaju pozornicu na kojoj će se odigrati vaša Igra. Neka se oba Fokusa odnose na ono što zaista želite da dobijete i date.

Kako se igra Igra transformacije?

Nakon što igrači uspostave međusobnu komunikaciju i razmijene svoje Namjere na kojima žele raditi u Igri, počinje se sa igranjem na tabli, sa kockicom i kartama.

Svaki igrač dobija kovertu Nesvjesnog. Ta koverta zaista predstavlja naše nesvjesno koje stoji iza naše Namjere. Cilj Igre je upravo da se to nesvjesno osvijesti. Svaki igrač u svoju kovertu Nesvjesnog stavlja određeni broj (koji se određuje bacanjem kocke) karata: karte Anđela, Uvida i Blokada. Karte Anđela nisu religioznog karaktera, već predstavljaju naše neotkrivene unutrašnje potencijale i kvalitete. Karte Uvida na sebi imaju ispisane korisne uvide koji pomažu pri postizanju našeg cilja i pokazuju nam nove pravce kojima možemo krenuti ka ostvarenju svog cilja. Karte Blokada nam pomažu da otkrijemo koji dio nas nije  usklađen s onim što bi željeli ostvariti i predstavljaju naše prepreke na putu promjena.

Koverta Nesvjesnog, ispunjena na ovaj način, predstavlja vaše potencijalno životno iskustvo u Igri. Kako se budete kretali po svojoj životnoj stazi, izvlačićete jednu po jednu kartu iz Nesvjesnog i otkrivati mnogo toga o sebi, a što se direktno može povezati sa samom Namjerom.

Ono što je jako interesantno kod Igre transformacije jeste činjenica da Igra uistinu odslikava život. U Igri postoji momenat i kada se simbolički rađate pomoću bacanja kocke. Zatim počinjete život na Životnoj stazi. Na tom putu imate priliku, ne samo da zavirite šta se nalazi u vašem Nesvjesnom, već i da koristite Slobodnu volju, da isprobate svoju Intuiciju, možete pasti u Depresiju, suočavati se sa Bolom, možete stati na polje Čuda gdje nestaje sav bol i gdje vaša kreativnost može razigrano da kreira čudo oko vaše Namjere. Dakle, u Igri se simuliraju različita iskustva koja nam se u realnom životu zaista i dešavaju, i osjećaji i emocije koji su prisutni među igračima mogu biti vrlo intenzivni i duboki.

Sam tok Igre transformacije odigrava se na  četiri nivoa. Igrači napreduju bacajući kocku i zavisno od polja na koje dođu dobijaju poruke preko različitih karata. Prvo savladavaju fizički nivo, da bi zatim prešli na emocionalni i mentalni, a igru priveli kraju na spiritualnom nivou. Svaki od tih nivoa daje specifične uvide i nosi sa sobom rješavanje određenih iskušenja. Uvijek je zanimljivo obratiti pažnju na nivo koji se najteže savladava jer tu leži ključ za razumijevanje blokada koje nas sprječavaju u ostvarivanju odabranih Namjera.

Igra je završena kad igrač otvori sve karte iz svoje koverte koja predstavlja njegovo Nesvjesno, privede kraju sva četiri nivoa igranja i pri tom nema bola na svom putu.

Poželjno je da svaki igrač uz sebe ima notes ili bilježnicu u koju će zapisivati ono što će se događati za vrijeme igre.

Završetak Igre

Nakon što svi igrači dođu do kraja igre uobičajeno je da svi zajedno prokomentarišu ono što se do tada događalo i podijele jedni s drugima iskustva koja su stekli. To je prilika kada se dobija i  povratna informacija od facilitatorke (voditeljka igre) koji takođe može biti od velike koristi igračima. Za razumijevanje Igre transformacije važno je sve što se događalo u igri i oko nje. Svaka konverzacija i slučajni popratni događaj nose određenu poruku i pomažu nam u rješavanju problema kojeg smo odabrali.