5Rhythms Space Holder

Ples 5Ritmova je životna filozofija i meditacija, ali koja je sva u pokretu. Ovaj ples osmislila je krajem sedamdesetih Gabrijela Rot, američki filozof, muzičar, rediteljka i spisateljica, tako što je primijetila obrazac po kojem se u čovjeku i svijetu oko njega kreće energija.

Ples 5 ritmova može da primenjuje baš svako, bez obzira na godine, “gabarite”, fizičku kondiciju. Uz ovaj ples otkrivamo obrasce po kojima živimo a koji nas zapravo sputavaju, otkrivamo mjesta spoticanja u našoj psihi. Pokrećući i oslobađajući tijelo, postajemo mudriji, kreativniji, smireniji. Pleše se uz ritmove bubnjeva, uz džez, rok, zvuk sopstvenog daha, ali i u tišini.

Rotova je bila jedna od najpopularnijih voditeljica radionica u Esalenu – Institutu u Kaliforniji. Kao mlada plesačica sa 20 godina, stigla je u Esalen sredinom šezdesetih prošlog vijeka i vrlo brzo ju je Fric Perls pozvao da uči pokret u njegovim Geštalt grupama koje je vodio u Esalenu. Otuda zapravo i potiče ta velika povezanost i međusobni uticaj Geštalta na ovaj sjajan spontani , terapijski ples.

Ples se pokreće se u pet faza, pet ritmova, koji, u nizu, stvaraju talas. A evo kojih pet ritmova čine talas:

* Ples započinje sa tečnim ritmom. U njemu, dok duboko udišete, osjećate da tijelo „teče“ u svim pravcima, podiže se, spušta, isteže kao mačka. Pokreti se stapaju jedan u drugi. Dozvolite tijelu da bude poput talasa na moru, opušteno, moćno, bez ikakvih prepreka. Pronađite sopstvenu energiju, dozvolite osjećanjima da se “razvežu”. Ne morate da ulažete veliki napor, da se preterano trudite. Samo osjetite prostor oko vas. Ovaj prvi ritam nas uvodi u jezik naše suštine. U njemu učimo kako da pratimo svoje potrebe.

* Sledeći ritam je stakato, odnosno vatra. U njemu pronalazimo ritam i jezik svog srca. Pokrećemo kukove i ramena u ritmu, učimo da balansiramo između suprotstavljenih stvari (aktivnosti i pasivnosti i slično).. Vaš dah je vatra, vaši pokreti hrana. Ruke, noge, kolena… sve pokrećite odsječno, kao u karateu. Ovo je stadijum detinjstva i puberteta.

* Slijedi haos, ritam koji ruši okvire, obrasce i otvara vrata kreativnosti. Otpuštanjem kontrole u vratu i glavi učimo da pustimo kontrolu, stres i brige, a prepustimo se nepredvidljivom trenutku života. Zamislite da su vaše ruke velika krila, krećite se divlje, skačite, “letite”, opustite um, integrišite žensku i mušku energiju, energiju majke i oca, zemlje i vatre. Budite spontani u pokretima… Ovo je ritam svojstven adolescentima.

* Kada prođemo kroz vrata haosa, u kojem se sve raspe na hiljadu delova, lirski ritam nam donosi sleganje u sasvim novo, još neukalupljeno stanje, slobodno da se mijenja u skladu sa našom prirodom. Dozvolite težini prošlosti da ode, kako biste mogli ponovo da zasijate. Ovo je ritam zrelosti tokom kojeg otkrivamo lakoću naših stopala, ponavljamo pokrete i u tome uživamo, istražujemo sve prethodne ritmove…

* U ritmu duboke tišine treba usporavati pokrete kao da se krećete kroz med. Nestajete u plesu. Vaše ruke lebde kao oblaci oko tela, dok cijelu njegovu težinu prebacujete s noge na nogu. Lagano se umirujte. Zatvorite oči. Duboka tišina nas uči miru i saosjećanju. Ovaj ritam je praznina posle aktivnosti, veza između svetog i običnog, stadijum starosti.

Ples 5 ritmova Rotova opisuje kao putovanje duše, i kaže da pomjerajući tijelo, osjećajući otkucaje svog srca i oslobađajući um, svako može da se poveže sa suštinom svoje duše i izvorom ispiracije i tako uživa u neograničenom nizu mogućnosti.

U Crnoj Gori možete posjetiti radionice 5Ritmova koje vodi Ivan Blažević. On je Space Holder za ovaj ples, akreditovan od strane 5Rhythms Global.