Wingwave koučing ili koučing emocija

Da li ste se ikada pitali kako se nosimo sa stresom? Evo kako…

Oslobađamo se od stresa na dva načina: razgovorom i snom.

Pretpostavljate kako razgovor pomaže: izjadate se prijateljici ili prijatelju, popričate sa roditeljem ili braćom i sestrama, ili možda odete na seansu kod psihoterapeuta.

Ali sa snom je malo drugačije.  Ljudski mozak tokom sna obrađuje sve što smo proživjeli tokom dana, a neugodne emocije razgrađuje tako da se sljedeće jutro budimo „kao novi“, ne osjećajući opterećenje zbog stresne situacije koju smo prethodno doživjeli. Odatle je i potekla ona čuvena „Sjutra je novi dan.” Međutim, ukoliko je neka situacija bila previše stresna, kao a primjer saobraćajna nesreća, smrt drage osobe, razvod, problem na poslu, mozak nije u mogućnosti da dovrši taj samoisceljujući process za jednu noć. Iscjeljenje može da potraje nekoliko noći, mjeseci, godina, ponekad nikada. Tako u nama ostaje bolni trag proživljenog stresa, neoslobođen. Kako trag neprerađenog stresa i dalje tinja u nama, vraćaju nam se neugodne slike i osjećaji, koji opet uzrokuju nastajanje novih neugodnih osjećaja i situacija, koji nas koče i onemogućavaju u korištenju svih naših potencijala. Možemo vidjeti manifestaciju ovog traga kroz jednostavne primjere kao što su strah od javnog nastupa, anksioznost pred važnu utakmicu kod sportista ili trema pred ispit.

Vratimo se opet na san i na mehanizam oslobađanja od stresa kroz san. U snu, konkretno u REM fazi, kada se dešavaju brzi pokreti očiju, oslobađa se sav stres iz prethodnog dana. Interesantan je podatak da prosječan čovjek tokom dana doživi 20 različitih stresova. Ali, kako da se oslobodimo stresa nakon pomenutih teških situacija i životnih događaja?

Wingwave je metoda kojom se u budnom stanju simulira REM faza i na taj način pravi put za oslobađanje od teške stresne situacije. Osnovni postupak u wingwave koučingu jesu upravo ti brzi pokreti očiju kojima se mozak „reprogramira“ na način da prestaje reagovati na negativna iskustva koja su nas opteretila i izazvala stres ili traumu. Učinak se postiže tako što klijent prati ruku kouča dok se ona brzo pomiče lijevo-desno. Na taj način pokrećemo onaj isti proces koji za nas obavlja naš mozak dok spavamo kada briše, obrađuje, razrađuje i neutrališe stresne emocije koje smo doživjeli tokom dana. Cjelokupan postupak se dopunjuje elementima iz neurolingvističkog programiranja (NLP) I miostatskog testa.

Ovom izuzetno djelotvornom metodom prvo se rješavamo neugodnog osjećaja koji se pojavljuje u datim situacijama (npr. javni nastup), a potom se on zamjenjuje novim, ugodnim osjećajem. To znači da nakon koučinga, kad se prisjetimo ili suočimo sa stresnom situacijom na kojoj smo radili, ona više u nama ne izaziva nikakvu neugodnost i stres. Takođe, ako se pripremamo za neki događaj (ispit, nastup, takmičenje) nakon koučinga imaćemo na raspolaganju ugodne osjećaje koji su nam u tom trenutku potrebni (samopouzdanje, smirenost I slično).

Teme koje se najčešće obrađuju su:

 • strah od javnog nastupa
 • trema pred ispit
 • priprema sportista za postizanje emocionalne stabilnosti
 • priprema menadžera za povećanje emocionalne fleksibilnosti i bolje podnošenje stresa
 • strah od zubara
 • strah od leta avionom
 • strah od zemljotresa
 • stres usled saobraćajne nesreće
 • fobije
 • rad na samopuzdanju
 • kontrola neugodnih emocija (npr. bijes)
 • kontrola osjećaja zavisnosti prema hrani i pušenju,
 • rad sa mnogim drugim neugodnim osjećajima.

Rezultati su odmah vidljivi posle prvog susreta sa koučom koji u prosjeku traje do 60 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website